Ceny ropy klesají, kvůli přebytkům míří k týdenní ztrátě

13.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračovaly v propadu a za celý týden zřejmě utrpí největší ztrátu v posledních více než dvou měsících. Ropný trh nadále oslabuje pokračující silný růst zásob. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes oznámila, že světové zásoby dosáhly rekordních tří miliard barelů ropy a ropných produktů.

Severomořská ropa Brent kolem 15:45 SEČ oslabila o pět centů na 44,01 dolaru za barel. Ve čtvrtek její cena klesla až na minimum od konce srpna. Za celý týden podle všeho ztratí téměř sedm procent. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu vykazovala pokles o 60 centů na 41,15 USD za barel. Ve čtvrtek po zprávě o v pořadí sedmém týdenním nárůstu amerických zásob ropy ztratila téměř tři procenta.

Pokles mohou zčásti vysvětlovat technické záležitosti. Dnes například vyprší termínovaný kontrakt na severomořský Brent s dodáním v prosinci, což s sebou může nést větší cenové výkyvy. Z řady zpráv lze ale usuzovat, že ceny ropy budou nadále klesat.

IEA ve své dnešní měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou uvedla, že tempo růstu poptávky zpomaluje a vysoké přebytky na trhu přetrvají ještě hluboko do příštího roku. \"Současné předpovědi počítají s mírnou zimou v Evropě a v USA. Pokud to bude pravda, zvýšené úrovně zásob budou představovat další tlak\" na ceny, uvedla IEA.

Na trh proudí odhadem o 0,7 až 2,5 milionu denních barelů více, než jaká je poptávka. Tyto přebytky vedly k tomu, že ceny ropy od loňského června klesly o téměř dvě třetiny. Podkopávají je ale také obavy ze zpomalující spotřeby kvůli útlumu čínské a dalších asijských ekonomik.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 44,01 44,06 New York - Nymex WTI prosinec 41,15 41,75

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK