Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 0,7 pct na 981 bodů

13.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX proti minulému pátku klesl o 0,7 procenta na 981,1 bodu. Nejvíce klesající akcií byla opět textilní firma Pegas Nonwovens, naopak nejvíce rostla stejně jako před týdnem loterijní Fortuna. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie stouply o 0,5 procenta.

\"Investoři se v uplynulém týdnu zaměřili na makroekonomická data a na další vystoupení zástupců americké centrální banky Fed a Evropské centrální banky. Makroekonomická data za uplynulý týden v USA můžeme hodnotit jako mírně horší než očekávání. Nicméně minulý týden nebyl příliš hutný na makroekonomická zveřejnění,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Akcie Pegas Nonwovens ztratily 5,5 procenta na 710 Kč. Plánované úpravy ve složení indexů MSCI znamenají nahrazení Pegasu společností O2 CR s platností od 1. prosince 2015. Tato informace výrazně ovlivnila páteční obchodování, a tím i celý týden.

Fortuna přidala 12,3 procenta na 86,5 Kč. Firma zveřejnila již předminulý týden lepší než očekávaná čísla za třetí čtvrtletí. \"Výrazně konzervativní výhled byl sice potvrzen, ale očekáváme, že investoři věří v jeho překonání,\" poznamenal Vaníček.

Příští týden bude opětovně relativně chudý na makroekonomická data, a tak se investoři zaměří na zveřejnění středečního zápisu z posledního zasedání Fed. \"Očekáváme další \'jestřábí\' vyznění, které se prozatím prolíná ze všech posledních akcí amerických centrálních bankéřů od říjnového zasedání. Pro příští týden neočekáváme žádný výrazný trend. Zvýšená rozkolísanost by mohla být znát kolem středečního zveřejnění zmíněného zápisu,\" dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK