Šéfka MMF podpořila zařazení jüanu mezi hlavní světové měny

14.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. listopadu (ČTK) - Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová podpořila zařazení čínského jüanu do koše hlavních světových měn. Pracovníci fondu podle ní dospěli k závěru, že čínská měna splňuje požadované podmínky. Konečné rozhodnutí by měli učinit zástupci členských zemí MMF na zasedání, které se bude konat 30. listopadu. Podle agentury Reuters není pravděpodobné, že by se tito zástupci proti doporučení pracovníků fondu postavili. MMF na základě skladby svého koše hlavních světových měn odvozuje hodnotu své měnové a účetní jednotky nazývané zvláštní práva čerpání (SDR).

Fond již v srpnu uvedl, že zařadí jüan do svého měnového koše nejdříve v říjnu příštího roku. Hodlá tak finančním trhům poskytnout více času na to, aby se na možné rozšíření koše připravily. Peking původně doufal, že fond zařadí jüan do svého koše hned od 1. ledna příštího roku, podle srpnové zprávy expertů MMF by ale takový krok mohl mít negativní dopady na finanční trhy během prvního dne obchodování v novém roce.

Peking podle agentury Reuters vyvíjí značné diplomatické úsilí, aby jüan do měnového koše prosadil. Tato snaha je součástí jeho dlouhodobé strategie snížit závislost na americkém dolaru.

Čína v srpnu omezila kontrolu nad svou domácí měnou a umožnila jí výraznější pokles. MMF tento krok pochválil a označil ho za posun směrem k volně plovoucímu kurzu. Devalvace jüanu však vyvolala obavy z měnové války a vedla k obviněním, že Peking poskytuje nepoctivou výhodu čínským exportérům.

Čína je přesvědčena, že si zařazení do měnového koše SDR zaslouží, protože má druhou největší ekonomiku na světě. Používání jüanu však není tak rozšířené, jako je tomu v případě amerického dolaru, eura, britské libry a japonského jenu, které nyní měnový koš SDR tvoří. Podle Lagardeové nicméně pracovníci MMF dospěli k závěru, že čínská měna plní požadavek, podle kterého musí být hojně využívána pro mezinárodní transakce a hojně obchodována na významných zahraničních devizových trzích.

Někteří ekonomové si myslí, že zařazení jüanu do koše SDR by výrazně podpořilo čínskou ekonomiku, protože by vedlo k posílení zahraniční účasti na čínských finančních trzích.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK