Americké akcie zažily nejhorší týden od srpna

14.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. listopadu (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v pátek pokračovaly ve výrazném poklesu. Za celý týden si tak hlavní indexy amerických akcií odepsaly více než tři procenta a zaznamenaly nejvýraznější týdenní propad od letošního srpna.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pátek klesl o 1,16 procenta na 17.245,24 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 1,12 procenta na 2023,04 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 1,54 procenta na 4927,88 bodu.

Za celý týden se Dow Jonesův index propadl o 3,7 procenta. S&P 500 ztratil 3,6 procenta a Nasdaq si odepsal 4,3 procenta.

Akcie maloobchodních společností se tento týden dostaly pod tlak kvůli neuspokojivým údajům o vývoji tržeb řetězců obchodních domů Nordstrom a Macy\'s. Americká vláda navíc v pátek oznámila, že celkové maloobchodní tržby v USA v říjnu stouply pouze o 0,1 procenta, tedy pomaleji, než očekávali analytici.

Akcie společnosti Cisco, která je největším světovým výrobcem routerů, přepínačů a dalších zařízení potřebných pro fungování internetu, v pátek kvůli neuspokojivému výhledu oslabily o téměř šest procent. Jejich pokles stáhl dolů také akcie dalších významných technologických podniků, včetně firem Apple a Facebook, píše agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar v pátek posílil díky výhlídkám na prosincové zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Euro zakončilo páteční obchodování s poklesem o 0,4 procenta na 1,0777 USD. Místopředseda Rady guvernérů americké centrální banky (Fed) Stanley Fischer ve čtvrtek uvedl, že inflace ve Spojených státech by měla v příštím roce nabrat na síle a že Fed by mohl v brzké době přikročit ke zvýšení úroků.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK