Plzeňský kraj připravuje na příští rok přebytkový rozpočet

16.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 16. listopadu (ČTK) - Přebytkový rozpočet s příjmy 4,483 miliardy korun a výdaji 4,471 miliardy připravuje na příští rok Plzeňský kraj. Pro letošek měl rozpočet s příjmy 5,05 miliardy a výdaji 4,83 miliardy. I když v objemu bude pro příští rok suma nižší než letos, umožní kraji zvýšit podporu všech oblastí. Letošní rozpočet ovlivnily vratky z proplácení evropských dotací. Konečné roční hospodaření je vždy vyšší, neboť se v něm projeví například dotace státu na platy učitelů, řekl dnes ČTK hejtman Václav Šlajs (ČSSD). Rozpočet budou v prosinci schvalovat zastupitelé.

\"Rozpočet bude snad poprvé podle mého gusta. Daňové příjmy kraje se navýší zhruba o 400 milionů korun, je to dáno především tím, že se mění zákon o rozpočtovém určení daní a výnos daně z přidané hodnoty i daně od zaměstnanců se vrací na původní hodnotu,\" řekl hejtman. Tvrdí, že za vlád Mirka Topolánka a Petra Nečase přišel kraj za sedm let o výnosy daní za 3,2 miliardy korun, nespravedlivou úhradovou zdravotnickou vyhláškou o 1,5 miliardy a nedofinancováním výkonu státní správy o 200 milionů.

Pro příští rok chce kraj zejména podpořit venkov, neboť se potýká s úbytkem obyvatelstva ve venkovských oblastech. I když velikostí je kraj třetí největší v ČR, počtem obyvatel je až devátý, navíc zhruba třetina z celkem 575.000 všech obyvatel kraje žije v Plzni a okolí. Mladí lidé po ukončení vysoké školy často zůstávají ve městech. \"My chceme, aby se vraceli na venkov a byli tam nositeli kulturního, ekonomického i společenského života,\" uvedl Šlajs. Do dotačního programu rozvoje a obnovy venkova chce proto kraj příští rok dát 100 milionů korun, letos to bylo 80 milionů a loni 50 milionů. Venkov chce podpořit i investicemi do dopravy, které mají zvýšit dopravní obslužnost.

Do dopravy jde tradičně nejvíc peněz z rozpočtu. Příští rok to má být skoro 1,97 miliardy, z toho asi miliarda bude na dotování provozu vlaků a autobusů a 955 milionů korun na opravy a údržbu krajských silnic. Letos bylo v rozpočtu na dopravu vyčleněno téměř 1,7 miliardy, meziročně o 14,4 procenta víc.

Do zdravotnictví dá kraj příští rok 480 milionů korun, letos bylo schváleno 450 milionů. Kraj financuje provoz záchranné služby, zřizuje pohotovosti a formou služby obecného hospodářského zájmu platí svým nemocnicím propady hospodaření. Na kulturu a cestovní ruch má jít příští rok 270 milionů, letos to bylo po více než pětinovém navýšení 273 milionů Kč. Byla v tom ale zahrnuta vyšší podpora kraje projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury. Příští rok by se mělo podle Šlajse dostat víc peněz památkám. Nedostatek peněz na jejich opravy kritizovala opozice.

Letošní rozpočet skončí v přebytku zhruba 50 milionů, na rezervních fondech má kraj dalších skoro 500 milionů. I když si hejtmanství loni poprvé vzalo úvěr na předfinancování projektů dotovaných EU, v tomto funkčním období jej splatí. Šlajs předpokládá, že novému vedení kraje, které vzejde příští rok z krajských voleb, nechá nezadlužený kraj a na jeho účtech zhruba 700 milionů korun. Kraj je bude moci využít v roce 2017 na spolufinancování projektů podpořených v novém plánovacím období EU, dodal hejtman, který už znovu nebude ve volbách kandidovat.

Lada Pešková dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK