Euro po teroristických útocích v Paříži oslabilo

16.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. listopadu (ČTK) - Euro po pátečních teroristických útocích v Paříži oslabilo. Japonský jen se dostal pod tlak kvůli zprávě o pokračujícím poklesu japonské ekonomiky, americký dolar naopak rostl díky vyhlídkám na prosincové zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech.

Jednotná evropská měna vykazovala kolem 17:30 SEČ vůči dolaru pokles o 0,6 procenta na 1,0710 USD. Smazala však část dřívějších ztrát, kvůli kterým se dostala do blízkosti nejnižší úrovně za šest a půl měsíce. \"Euro bylo nepochybně zasaženo, drží se však mimo minima,\" uvedl analytik Marc Chandler ze společnosti Brown Brothers Harriman.

Euro bylo pod tlakem již před pátečními útoky, a to kvůli očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) bude pokračovat v uvolňování měnové politiky. Dolar naopak těží z rostoucího přesvědčení, že americká centrální banka (Fed) příští měsíc přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let.

\"V centru pozornosti bude rozdíl v nasměrování Fedu a ECB. Trhy již počítají s tím, že ECB sníží depozitní sazbu o desetinu procentního bodu a rozšíří program kvantitativního uvolňování měnové politiky,\" uvedl analytik Manuel Oliveri ze společnosti Crédit Agricole.

Předběžné statistické údaje ukázaly, že japonská ekonomika zaznamenala druhé čtvrtletí poklesu za sebou, a propadla se tak zpět do recese. Hrubý domácí produkt Japonska se ve třetím čtvrtletí v celoročním přepočtu snížil o 0,8 procenta po poklesu o 0,7 procenta v předchozích třech měsících.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK