Americké akcie v pondělí výrazně stouply

17.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. listopadu (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v pondělí výrazně posílily. Investoři totiž neočekávají žádné dlouhodobější dopady pátečních teroristických útoků v Paříži na americkou ekonomiku a firemní zisky. K růstu akcií velkou měrou přispěly energetické společnosti, které těžily z vyšších cen ropy.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 1,38 procenta a uzavřel na 17.483,01 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 1,49 procenta na 2053,19 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 1,15 procenta na 4984,62 bodu.

\"Očekává se, že (útoky) budou mít pouze mírný ekonomický dopad,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Eric Wiegand ze společnosti U.S. Bank. \"Trhy by se tak přes to mohly velmi brzy přenést,\" dodal. Série pátečních útoků ve Francii si vyžádala 129 obětí a stovky zraněných. \"Trhy se vůči tomuto typu událostí pomalu stávají čím dál více imunní,\" upozornil analytik John Brady ze společnosti R.J. O\'Brien & Associates.

Negativní vliv útoků nicméně pocítily akcie společností spojených s cestovním ruchem. Dolů zamířila například cena akcií leteckých přepravců American Airlines, United Continental a Delta Airlines či provozovatele výletních plaveb Carnival.

Na devizovém trhu euro po teroristických útocích v Paříži oslabovalo. Jednotná evropská měna byla nicméně pod tlakem již před těmito útoky, a to kvůli očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) bude pokračovat v uvolňování měnové politiky. Dolar naopak těží z rostoucího přesvědčení, že americká centrální banka (Fed) příští měsíc přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let.

V závěru pondělního obchodování v New Yorku vykazovalo euro vůči dolaru pokles o téměř procento na 1,0678 USD. Nacházelo se tak nedaleko nejslabší úrovně za šest a půl měsíce.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK