Dolar zpevnil, data o inflaci posílila naději na růst sazeb v USA

17.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevnil. Údaje o říjnovém růstu spotřebitelských cen v USA posílily očekávání, že americká centrální banka (Fed) příští měsíc poprvé po skoro desetiletí zvýší úrokové sazby.

Euro vůči dolaru dnes kolem 17:00 SEČ vykazovalo pokles 0,2 procenta na 1,0662 USD. Dolar k jenu zpevnil o 0,2 procenta na 123,37 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních zahraničních měn, se během dnešní obchodní seance vyšvihl až na 99,681 bodu, což je nejvyšší hodnota od poloviny dubna. Naposledy zpevňoval o 0,1 procenta.

Americké ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že míra inflace v USA v říjnu stoupla o 0,2 procenta poté, co v předešlých dvou měsících klesala. Růst dolaru sice zbrzdily dnešní slabší údaje o říjnové průmyslové výrobě ve Spojených státech, k předním měnám se ale dolar pohyboval v blízkosti nejvyšších hodnot za několik měsíců.

Fed ve středu zveřejní zápis z nejnovějšího zasedání svého měnového výboru. \"Velkým rizikem je to, že zápis ukáže, že mnoho členů (výboru) FOMC je o prosincovém zvýšení přesvědčeno méně, než se trh nyní domnívá, a nejistota na trzích nebo jiné události by je mohly snadno zviklat k tomu, aby počkali ještě několik zasedání,\" uvedl podle agentury Reuters analytik Steven Englander ze společnosti CitiFX.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK