Akcie v USA zpevňují, podpořily je výsledky maloobchodních firem

17.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. listopadu (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v první polovině dnešního obchodování rostly. Investoři reagovali na údaje o říjnové inflaci v USA a na nečekaně lepší hospodářské výsledky některých maloobchodních řetězců.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst půl procenta na 17.577 bodů. Širší index S&P 500 si připisoval 0,6 procenta na 2065 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite měl nárůst 0,7 procenta a pohyboval se kolem 5019 bodů.

Akcie amerických maloobchodních řetězců Wal-Mart Stores a Home Depot stouply o pět procent, respektive o čtyři procenta, když firmy zveřejnily zisk, který překonal očekávání. Investory v uplynulých dnech znervóznily slabší výsledky konkurenčních sítí Macy\'s, Nordstrom a dalších maloobchodníků, které vyvolaly obavy ze špatné vánoční sezóny.

Za zbytkem trhu dnes kvůli propadu cen ropy zaostávaly akcie v energetice. Cena americké ropy WTI ztratila dvě procenta a dostala se pod 41 dolarů za barel.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské ceny stouply v říjnu proti předešlému měsíci o 0,2 procenta. Solidní statistika by mohla posílit šance na prosincové zvýšení úrokových sazeb v USA. Další dnešní data o slabší říjnové průmyslové výrobě v USA ale vyvolala obavy ohledně růstového tempa největší světové ekonomiky v posledním čtvrtletí roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK