Akcie v USA ztratily kvůli hrozbě útoku v Německu všechny zisky

18.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy ztratily v úterý pod vlivem hrozby pumového útoku v Německu takřka všechny denní přírůstky a hlavní indexy zakončily obchodování takřka beze změn. Předtím akcie solidně rostly, zejména díky nečekaně lepším výsledkům předních maloobchodních řetězců.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index stoupl o 0,04 procenta na 17.489,50 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,13 procenta na 2050,44 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq skončil se ziskem 0,03 procenta na 4986,02 bodu.

Německá policie kvůli informacím o plánu islamistického útoku zrušila večer na poslední chvíli zápas Německa s Nizozemskem v Hannoveru. To na trzích zvýšilo nejistotu zasetou pátečními teroristickými útoky v Paříži. \"Takové situace vytvářejí nejistotu a v nejistých dobách jde každý do hotovosti,\" řekl Mohannad Aama z newyorské investiční firmy Beam Capital Management.

Akcie amerických maloobchodních řetězců Wal-Mart Stores a Home Depot si přesto i v závěru udržely silné přírůstky a posílily o více než tři respektive čtyři procenta. Firmy zveřejnily zisky, které překonaly očekávání, a oborový index maloobchodu díky tomu posílil o jedno procento.

Na devizových trzích americký dolar vystoupil na sedmiměsíční maximum. Údaje o říjnovém růstu spotřebitelských cen v USA posílily očekávání, že americká centrální banka (Fed) příští měsíc zahájí zvyšování úrokových sazeb.

Dolar proti euru v závěru obchodování stoupl o 0,4 procenta na 1,0643 USD. Americká měna k jenu zpevnila o 0,2 procenta na 123,40. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti dalších světových měn, vzrostl o 0,2 procenta a během dne vystoupil až na 99,745 bodu, což byla jeho nejvyšší hodnota od poloviny dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK