IMS: Světové výdaje za léky vzrostou do roku 2020 o třetinu

18.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. listopadu (ČTK) - Celosvětové výdaje za léky vzrostou do konce tohoto desetiletí o třetinu na zhruba 1,4 bilionu dolarů (35,5 bilionu Kč), zatímco letos je to asi 1,07 bilionu USD. Nárůst povedou nové drahé léky na rakovinu, nemoci srdce a vzácné choroby. Druhým zdrojem růstu budou bohatnoucí rozvíjející se země, kde získá mnohem více lidí přístup k lepší zdravotní péči. Předpověděla to dnes americká společnost IMS Health, která poskytuje data o lécích na předpis.

Během příštích pěti let přijde na trh zhruba 225 nových léků, odhaduje IMS. Asi třetina z nich budou přípravky proti rakovině a také proti vzácným chorobám, jejichž léčba může být velmi drahá. Zvýšené náklady na nákup těchto nových produktů zčásti vyrovná vypršení patentové ochrany u řady značkových léků - to by mělo ušetřit 178 miliard dolarů.

Díky rozšiřování zdravotní péče v rozvojovém světě se výrazně zvýší přístup tamních obyvatel k levným generickým lékům, tedy ke kopiím značkových léků, jimž skončila patentová ochrana. Počet lékových dávek ve světě se v roce 2020 zvýší proti letošku o 24 procent na 4,5 bilionu a průměrné náklady jedné dávky se budou pohybovat kolem 30 centů (téměř osm Kč).

Nejméně jeden lék na osobu denně bude za pět let přijímat více než polovina světové populace proti jedné třetině v roce 2005. Růst spotřeby léků bude nejvyšší v Indii, Číně, Brazílii a v Indonésii, předpovídá podle agentury Reuters IHS.

Vyspělé země se budou nadále podílet na výdajích za léky většinou, v roce 2020 má být jejich podíl podle IMS 63 procent. Je to dáno vyššími cenami a přístupem k nejnovějším a nejdražším lékům.

Největším trhem léků jsou Spojené státy, kde se za pět let na léčebné přípravky vydá zhruba 575 miliard dolarů. Největším trhem z rozvojových zemí je Čína, kde se výdaje na léky odhadují za pět let na 165 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK