OPAP: Nová daň ze sázek očekávané výnosy nepřinese

18.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 18. listopadu (ČTK) - Nová daň z hazardu v Řecku odradí od sázení, a očekávané daňové příjmy tak nevynese. Uvedla to dnes dominantní řecká sázková společnost OPAP, kterou spoluvlastní český podnikatel Jiří Šmejc. Mluvčí OPAP podle agentury Reuters dodal, že podnik by mohl zavedení nové daně napadnout u soudu.

Řecko se s mezinárodními věřiteli v úterý v rámci balíku reforem dohodlo na nové dani ze sázek, která má přinést do řecké státní pokladny ročně až 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč). Podle OPAP ale toto opatření naopak může podnítit další rozmach nelegálních sázek, jejichž výnosy už teď podle odhadů dosahují šest miliard eur ročně.

OPAP odevzdává do státní pokladny kromě firemní daně 30 procent svých hrubých výnosů. Její celkový odvod státu loni překročil půl miliardy eur.

Nová daň ze sázek patří do balíku kroků, které muselo Řecko schválit, aby si uvolnilo dvě miliardy eur z mezinárodního úvěrového programu. V úterý Atény s mezinárodními věřiteli uzavřely dohodu na prvním balíku požadovaných reforem, a otevřelo si tak cestu k další části finanční pomoci. Reformní opatření by měl ve zrychleném řízení ve čtvrtek večer schválit řecký parlament.

Řecko v roce 2013 prodalo kontrolní podíl v OPAP česko-řecké skupině Emma Delta vedené Šmejcem a řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizační akcí v Řecku od záchrany této zadlužené země z peněz Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v roce 2010. Letos v dubnu pak česká investiční skupina KKCG oznámila, že zvýšila podíl ve společnosti Emma Delta na 44,7 procenta a stala se jejím největším jednotlivým investorem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK