Plynovod ČR-Polsko a ropovod z Litvínova do SRN mezi projekty EU

18.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. listopadu (zpravodaj ČTK) -Plynovod Stork II, který má propojit Česko s Polskem, či prodloužení ropovodu z Litvínova do rafinerie v německém Spergau se dostaly na aktualizovaný seznam evropských projektů společného zájmu. Seznam celkem 159 klíčových součástí budoucí evropské energetické infrastruktury dnes Evropská komise zveřejnila společně s prvním hodnocením postupu prací na vznikající evropské energetické unii.

K podobě seznamu projektů, které budou mít možnost získat evropskou podporu z finančního Nástroje pro propojení Evropy (CEF) a další výhody, se ještě mohou vyjádřit členské země EU i Evropský parlament. Seznam jako takový je úpravou prvotního širšího soupisu z podzimu 2013. Z něj se už nyní několik desítek bodů staví, do konce roku 2017 by mělo být dokončeno 62 projektů.

Nyní je tedy na seznamu 108 záměrů v oblasti elektřiny, 77 projektů týkajících se zemního plynu, sedm projektů spojených s ropou a tři projekty inteligentních sítí.

Česka se kromě Stork II a propojení Litvínova a Spergau týká také projekt na potrubí plynovodu mezi Břeclaví a Baumgartenem a Reinthalem v Rakousku. Uvnitř ČR je v evropském zájmu stavba vnitřních tras, rozvoden a trafostanic ve Vernéřově, Vítkově, Přešticích, Kočíně, Mírovce a Čebíně.

Aby se projekt mohl ocitnout na seznamu, musel být významný alespoň pro dvě členské země EU, pomáhat integraci trhu, zlepšovat dodávky energií a přispívat ke snižování emisí.

Projektů evropského významu se bude týkat zrychlení povolovacích procesů, včetně posuzování dopadů na životní prostředí, lepší regulační přístup a možnost získat podporu nejen z CEF, ale také z dalších nástrojů. Roli při spolufinancování by měl hrát také Evropský fond strategických investic (EFSI), ale i evropské fondy.

Loni a letos bylo z CEF na spolufinancování studií a stavebních prací u projektů společného zájmu přiděleno 797 milionů eur (asi 21,5 miliardy Kč).

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič dnes novinářům řekl, že realizace energetické unie je \"na dobré cestě\". V příštím roce by podle něj měla EU dál - také po nadcházející klimatické konferenci v Paříži - hrát vůdčí roli v celosvětovém přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku. \"Tento přechod měl být sociálně spravedlivý, se zaměřením na spotřebitele. A za třetí: geopolitické problémy, kterým jsme čelili v tomto roce, nezmizí,\" upozornil slovenský místopředseda komise.

Právě spory s Ruskem a snaha o co největší diverzifikaci zdrojů evropských energií a také přepravních tras byla původním impulsem pro vznik energetické unie. Nápad, se kterým přišel nynější předseda unijních summitů Donald Tusk, ale postupně dostal daleko širší podobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK