Dolar před zveřejněním zápisu Fedu mírně oslabil

18.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. listopadu (ČTK) - Americký dolar vůči koši šesti měn sestoupil z nejvyšší hodnoty za sedm měsíců, na kterou se vyšvihl dříve během dneška. Investoři čekají na zveřejnění zápisu ze říjnového zasedání americké centrální banky (Fed), který by mohl posílit naděje na prosincové zvýšení úrokových sazeb v USA.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních zahraničních měn, se během dne vyhoupl až na 99,756 bodu, tedy nejvyšší hodnotu za sedm měsíců. Kolem 16:30 SEČ ztrácel 0,1 procenta na 99,519 bodu. Za celý měsíc ale přidává zatím 2,7 procenta a směřuje k nejlepšímu měsíčnímu výsledku od března. Dolar k japonskému jenu prakticky stagnoval na úrovni 123,43 JPY. Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,0673 USD poté, co se v úterý propadlo na sedmiměsíční minimum.

Fed na svém říjnovém zasedání nechal základní úrokovou sazbu opět beze změny na rekordním minimu, na níž je od finanční krize před sedmi lety. Její měnový výbor po dvoudenním zasedání ale nechal otevřené dveře zvýšení úroků ještě v tomto roce.

\"Dnešní zápis pomůže ukázat, zda byl posun Fedu směrem ke zvýšení sazeb jednomyslný, nebo zda šlo pouze většinové rozhodnutí, což by obchodníkům mohlo pomoci lépe odhadovat pravděpodobnost prosincového zvýšení sazeb,\" uvedl analytik Matt Weller ze společnosti FOREX.com. Upozornil, že měnový výbor zasedal před zveřejněním příznivé statistiky o říjnové zaměstnanosti v USA. Obavy ze spíše opatrného přístupu Fedu ke zvyšování sazeb se tudíž poté mohly zmírnit.

Jednotnou evropskou měnu srážejí očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) v kontrastu s Fedem svou měnovou politiku v prosinci dál uvolní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK