Odbory představí svou hospodářskou vizi pro Česko na příští léta

19.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Odbory se dnes chystají představit svůj program pro Česko s názvem Vize. Přibližují v něm své návrhy ke změně hospodářského směřování republiky, věnují se růstu mezd i produktivitě práce. Svůj první programový dokument s názvem Vize Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) zveřejnila v červnu 2012. Nynějším materiálem na něj navazuje.

Zatímco před třemi lety odbory měly s tehdejší vládou premiéra Petra Nečase (ODS) napjaté vztahy a kritizovaly ji za úsporné škrty a reformy, s nynějším kabinetem Bohuslava Sobotky (ČSSD) se v mnohém shodují. Řadu ze tří let starých návrhů odborové konfederace totiž nynější ministři plní.

V roce 2012 v době doznívající krize centrála navrhovala například nižší DPH u léků, zastavení vládní důchodové reformy se třetím pilířem, posílení podpory zkrácených úvazků a kurzarbeitu či zrovnoprávnění odvodů zaměstnanců a živnostníků. Za zásadní označovali předáci boj proti korupci, lichvě, daňovým únikům, praní špinavých peněz i práci na černo.

V novém dokumentu se odbory zaměřují mimo jiné na růst mezd. Podle nich se výdělky v zemi zvedají pomalu a k úrovni ve vyspělých západních státech se přibližují šnečím tempem. Centrála na podporu výraznějšího zvýšení příjmů pořádá kampaň Konec levné práce. Ve své Vizi přibližuje představy o opatřeních, díky nimž by bylo možné výraznějšího růstu dosáhnout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK