Na newyorskou burzu vstupuje platební firma Square

19.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 19. listopadu (ČTK) - Na newyorskou burzu dnes vstupuje další mladá technologická firma Square s hodnotou v řádu miliard dolarů. Společnost, která nabízí zpracování plateb přes mobilní zařízení, však musela prodat své akcie s hlubokou slevou proti tomu, co byli investoři ochotni zaplatit před rokem. Emisní cena ohodnocuje Square na 2,9 miliardy dolarů (asi 73 miliard Kč), což je polovina hodnoty, kterou firma měla při posledním kole soukromého financování, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Square, kterou řídí zakladatel a šéf komunikační sítě Twitter Jack Dorsey, získala prodejem svých akcií 243 milionů dolarů, o zhruba 80 milionů USD méně, než čekala. Emisní cenu musela nakonec snížit až na devět dolarů proti nedávno stanovenému orientačnímu rozpětí 11-13 dolarů. Před rokem, kdy firma od privátních investorů získala 180 milionů dolarů, měly její akcie v očích účastníků financování hodnotu přes 15 dolarů.

Prudký pokles ukazuje podle analytiků na sílící nejistotu ohledně ziskovosti na poli zpracování plateb, do něhož v posledních letech vstoupily velké banky, vydavatelé platebních karet i technologičtí giganti Apple a Google. Odráží i skepsi ohledně samotné Square, která zaznamenává zpomalování růstu výnosů a prohlubování ztrát.

Wall Street podle všeho ani příliš nevěří šéfovi firmy Dorseymu, který v roce 2006 založil Twitter. Ten má nyní finanční problémy a cena jeho akcií se pohybuje pod emisní úrovní 26 dolarů z roku 2013. Ani Twitter zatím nevytvořil zisk a má potíže s dalším rozšiřováním počtu uživatelů.

Dorsey založil Square v roce 2009 a firma svou malou bílou čtečkou nabízela malým podnikatelům nástroj, jak platit kreditními kartami přes mobilní přístroje. Nyní nabízí širší paletu služeb pro malé firmy a spoléhá na partnerství s velkými společnostmi, jako je Apple nebo Visa.

\"Hodnota Square dříve odrážela předpoklad, že firma zcela změní způsoby placení. Skutečnost je ale jiná,\" řekl agentuře AP Andrew Chanin, který řídí fond PureFunds zaměřující se firmy z oboru mobilních plateb.

Za prvních devět měsíců tohoto roku se tržby Square zvýšily meziročně o 50 procent na 893 milionů USD. Její ztráta narostla o více než deset procent na 131,5 milionu dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK