Těžební NWR snížila ztrátu na 438 milionů korun, tržby jí klesly

19.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Těžební společnost New World Resources (NWR), majitel černouhelné firmy OKD, za tři čtvrtletí letošního roku snížila ztrátu na 16,2 milionu eur (437,8 milionu Kč) ze 128 milionů eur (3,45 miliardy korun) před rokem. Tržby za letošních devět měsíců firmě klesly o 12 procent na 445,3 milionu eur (12 miliard Kč). Neauditované konsolidované hospodářské výsledky dnes NWR poskytla ČTK.

Za samotné třetí čtvrtletí společnost také snížila ztrátu na 29,1 milionu eur ze 71,2 milionu v loňském třetím čtvrtletí. Tržby se za tři měsíce do konce září zvýšily o necelé procento na 159,1 milionu eur. Tržby jsou v souladu s odhady, pokles ztráty ale analytici očekávali výraznější k deseti milionům eur.

Na provozní úrovni EBITDA se firma za tři čtvrtletí dostala do ztráty čtyři miliony eur, před rokem vykázala zisk čtyři miliony. Za výsledkem je podle NWR hlavně pokles tržeb, způsobený nižší těžbou a prodejem uhlí. Produkce uhlí za devět měsíců klesla o desetinu a jeho prodej se snížil o 12 procent. Prodejní a administrativní náklady klesly o 14 procent.

Celoroční cíl těžby stanovený na 7,5 milionu až osm milionů tun firma v dnešním oznámení nezměnila.

Ztrátám kvůli poklesu cen uhlí čelí NWR dlouhodobě. Situací v dceřiné společnosti OKD se proto zabývá i česká vláda. Ta na začátku října pověřila ministra průmyslu Jana Mládka, ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (oba ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby s OKD vyjednali novou dohodu o budoucnosti Dolu Paskov.

Představenstvo NWR na dubnové valné hromadě opustil podnikatel a investor Zdeněk Bakala. Bakalovi nadále patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která vlastní 50,5 procenta akcií NWR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK