Výrobce převodovek Getrag chystá rozšíření své slovenské továrny

19.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. listopadu (ČTK) - Největší dodavatel převodovek pro osobní automobily a lehká užitková vozidla na světě, skupina Getrag, plánuje rozšířit výrobu a zvýšit zaměstnanost ve své slovenské divizi. Vyplývá to z materiálu slovenského ministerstva hospodářství, které navrhlo poskytnout firmě investiční pobídky.

Společnost Getrag Ford Transmissions Slovakia ve svém závodě v Kechneci na východě Slovenska hodlá do rozšíření produkce převodovek na 280.000 kusů ročně investovat 16,7 milionu eur (450 milionů korun). Podnik zároveň k stávajícím 771 zaměstnancům plánuje přijmout sto nových pracovníků.

Getrag požádal slovenské úřady o poskytnutí investičních pobídek ve výši tři miliony eur, z toho více než polovinu by měla tvořit dotace na nákup majetku. Ministerstvo hospodářství navrhlo vládě, aby s pobídkami souhlasila. V přepočtu na jedno nově vytvořené pracovní místo v továrně by tak státní podpora dosáhla 30.000 eur. To je částka, kterou zaměstnanec s průměrnou mzdou v zemi vydělá za téměř tři roky.

Slovenská divize Getragu již v minulosti získala od Slovenska státní podporu v objemu 54,5 milionu eur. Produkci v zemi spustila v roce 2007 s kapacitou 110.000 převodek ročně a s postupným navyšováním výroby. Po uskutečnění chystané investice by továrna měla plnou plánovanou výrobní kapacitu dosáhnout za dva roky.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Na Slovensku mají své závody německá automobilka Volkswagen, francouzský koncern PSA Peugeot Citroën a korejská automobilka Kia Motors, na které je navázaná řada výrobců součástek. Slovensko by svou pozici největšího světového producenta automobilů v přepočtu na obyvatele mohlo posílit po uskutečnění připravované investice britské automobilky Jaguar Land Rover. Automobilka podepsala v létě se slovenskou vládou předběžnou dohodu o výstavbě nového závodu u Nitry. Definitivní rozhodnutí o investici se očekává do konce roku; podle dřívějších vyjádření slovenského ministra hospodářství Vazila Hudáka jednání s automobilkou probíhají úspěšně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK