Čína snížila úroky bankám pro úvěry malým a soukromým firmám

19.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 19. listopadu (ČTK) - Čínská centrální banka dnes snížila úrokové sazby na úvěry bankám, které nejvíce poskytují půjčky malým a soukromým podnikům. Peking snižuje základní úrokové sazby celý poslední rok, aby podpořil slábnoucí domácí ekonomiku.

Jednodenní sazbu v rámci speciálního úvěrového rámce pro komerční banky snížila centrální banka na 2,75 procenta z dosavadních čtyř procent. Sazby na týdenní úvěry srazila o dva a čtvrt bodu na 3,25 procenta, uvedla agentura AP.

Centrální banka minulý měsíc snížila základní úrokové sazby pošesté od loňského listopadu. Znovu také zmírnila i požadavky na minimální rezervy komerčních bank. Letos Peking uvolňuje měnovou politiku nejrazantnějším tempem od globální krize na konci minulého desetiletí ve snaze o oživení druhé největší ekonomiky světa, která se potýká s prohlubujícím se útlumem v důsledku slabé poptávky a přebytků výrobních kapacit.

Čínská ekonomika loni vzrostla o 7,3 procenta, což byl nejpomalejší růst za posledních 24 let. V letošním třetím čtvrtletí její výkon dál slábl a hrubý domácí produkt se v meziročním srovnání zvýšil o 6,9 procenta po růstu o sedm procent v předešlém kvartálu. Podle analytiků není jisté, zda se podaří splnit letošní vládní cíl dosáhnout v tomto roce sedmiprocentního růstu.

Čínští vůdci začali v minulých letech sledovat strategii přeorientování ekonomiky k pomalejšímu, ale udržitelnějšímu růstu. Namísto jednostranného zaměření na vývoz a investice usiluje Peking o větší důraz na domácí spotřebu a sektor služeb. Výraznější oslabování ekonomického růstu by ale podle některých názorů mohlo v nejlidnatější zemi světa vyvolat sociální napětí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK