Zlínský kraj počítá v příštím roce se schodkem 189,5 milionu Kč

19.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 19. listopadu (ČTK) - Zlínský kraj plánuje na příští rok schodek v rozpočtu 189,5 milionu korun. Návrh rozpočtu vyvěšený na úřední desce počítá s výdaji 8,298 miliardy a příjmy 8,108 miliardy korun. Rozdíl mají pokrýt volné finanční prostředky z předchozích let. Rozpočet budou 16. prosince schvalovat zastupitelé.

Na splátky úvěrů od Evropské investiční banky z předchozích let rozpočet počítá se 102 miliony korun. Tyto peníze kraj vezme podobně jako prostředky na krytí deficitu z peněz uspořených v minulých letech. Rozpočet nepočítá s tím, že by si hejtmanství bralo nový úvěr. Na překlenutí krátkodobého nedostatku peněz má vyjednán kontokorentní úvěr 300 milionů Kč u ČSOB.

Na investice kraj vyčlenil téměř 823 milionů korun. Je to méně než v minulých letech, kdy tato částka převyšovala miliardu korun. Je to dáno očekávaným poklesem investic podpořených evropskými fondy, neboť nové programové období se teprve rozbíhá a výzvy se připravují. Rozpočet na letošní rok počítal s investicemi o půl miliardy korun vyššími.

Do majetku svého a příspěvkových organizací hodlá hejtmanství investovat asi 495 milionů korun. Zbylé peníze v rozpočtu na příští rok mají jít na projekty spolufinancované evropskými fondy.

Nejvíce peněz, 130 milionů korun, by mělo jít na vybudování interního pavilonu Vsetínské nemocnice. Pokračovat budou opravy sociálních zařízení a Kroměřížské nemocnice, plánuje se zřízení výjezdových stanovišť záchranné služby v Buchlovicích a Suché Lozi. Opravovat se budou školské objekty i silnice druhé a třetí třídy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK