V medech od Včelpa objevila inspekce antibiotika

19.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - V medech od společnosti Včelpo objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) antibiotika, která se v EU nesmí podávat zvířatům. Dávky by neměly být nebezpečné pro lidi, výrobky byly staženy. Na mimořádné tiskové konferenci to dnes oznámil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Antibiotika se zatím prokázala u dvou šarží - Dědečkův med - Med květový a u Medu květového Včelpo. Tyto potraviny se prodávaly v řetězci Kaufland.

Nejspíš se antibiotika do medu dostala z příměsi zahraničního medu. Medy ale nesly označení, že jde o český med. Stát už odebírá těmto medům značky kvality.

Podle šéfa SZPI Martina Klanici je problematických šarží medu více, výsledky u nich ale nejsou ještě potvrzené.

Inkriminované šarže byly o hmotnostech 900 gramů, Dědečkův med měl minimální dobu trvanlivosti do 11. srpna 2018, druhá šarže do 21. srpna 2018.

Antibiotika objevila i Státní veterinární správa v medech, které se daly koupit v řetězcích COOP, Globus a Kaufland. Šlo o výrobky s označením Dědečkův med a Med květový lesní, také od Včelpa.

Včelpo vlastní Český svaz včelařů, který ministerstvo podporuje dotacemi. O jejich krácení podle Jurečky nepřemýšlí.

Problémy s medy mělo Včelpo i dříve, inspekce v nich objevila nejspíš zahraniční pylová zrna. Firma trvala na českém původu potraviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK