Pražská burza stagnovala, akcie NWR jsou na historickém minimu

19.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes stagnovala. Index PX sice stoupl, ale pouze o setinu procenta na 992,18 bodu. Akcie těžební firmy NWR se dostaly po dnešním oznámení výsledků společnosti na nejnižší cenu od vstupu na burzu. Již dlouhodobě se ale drží na cenách v řádu haléřů. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Většina hlavních emisí burzy ztrácela, nebo stagnovala. Největší procentuální propad zaznamenaly cenné papíry NWR, které oslabily o 16,67 procenta na 0,15 koruny, což je historické minimum emise. Vzhledem k tomu, že se cena akcií firmy pohybuje již téměř rok pod úrovní půl koruny, zlevnily akcie NWR oproti středě o tři haléře.

NWR dnes zveřejnila hospodářské výsledky za tři čtvrtletí letošního roku, podle kterých firma oproti loňsku snížila ztrátu z 3,45 miliardy korun na 437,8 milionu. Tržby ale firmě klesly o 12 procent na 12 miliard korun.

Analytici upozorňují na úbytek hotovosti firmy. Přestože NWR uvedla, že ke konci října se výše hotovosti zvýšila, podle některých analytiků hrozí v příštím roce další pokles, což by podle nich mohlo vyústit až v úpadek firmy. \"Ceny uhlí zůstávají stále pod tlakem, a NWR to nesvědčí, i když těží za zatím předem nasmlouvané ceny. Výsledky tedy kvůli poklesu čisté hotovosti jsou negativní,\" sdělil analytik Pavel Petr z Patria Online.

Ztráty prohlubovala i emise energetické firmy ČEZ, jejíž akcie postupně zlevňují od začátku srpna, kdy se ještě držely na zhruba 600 korunách. Dnes oslabily o 0,47 procenta na 463,8 koruny, a nadále tak zůstávají na více než dvouletém minimu. Příčinou dlouhodobého poklesu jsou podle analytiků klesající ceny elektřiny či odstávky v jaderných elektrárnách. Ztrácely také například cenné papíry sázkové společnosti Fortuna, které odepsaly 3,45 procenta na 84 korun.

Výrazné posílení si naopak připsaly akcie mediální skupiny CME. Posílily o 7,84 procenta na 55 korun.

Česká měna dnes stagnovala k euru a posílila vůči dolaru. Koruna oproti předchozímu závěru zpevnila k dolaru o 21 haléřů na 25,16 Kč/USD. K euru sice oslabila, ale pouze o dva haléře na 27,03 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:15 Kč/EUR 27,01 27,03 Kč/USD 25,37 25,16

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK