Dolar klesá, obchodníci po zveřejnění zápisu Fedu vybírají zisky

19.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. listopadu (ČTK) - Dolar po čtyřech dnech nepřetržitého růstu dnes oslabuje k euru i dalším měnám. Obchodníci vybírají zisky, ke kterým po zveřejnění zápisu z jednání americké centrální banky (Fed) přispěla vyšší pravděpodobnost, že Fed už v prosinci sáhne ke zvýšení úrokových sazeb. Bylo by to poprvé po téměř deseti letech.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval před 17:45 SEČ pokles o 0,7 procenta na 98,951 bodu. Ve středu se přitom vyšplhal na sedmiměsíční maximum. Dnešní propad lze podle analytiků do značné míry připsat silnějšímu euru, které vůči americké měně v podvečer přidávalo asi 0,7 procenta na 1,0739 USD.

Dolar k japonskému jenu vykazoval pokles o 0,7 procenta na 122,82 JPY. Japonská měna zamířila vzhůru, když se japonská centrální banka rozhodla ponechat beze změn svou uvolněnou měnovou politiku.

Zápis z posledního zasedání měnového výboru Fedu ve středu ukázal, že většina členů měnového výboru Fedu se koncem října postavila za případné zvýšení úrokových sazeb už na příští schůzi, tedy v prosinci.

Centrální bankéři ale podle zápisu diskutovali rovněž o dlouhodobějších vyhlídkách ekonomiky USA. To podle analytiků mohlo oslabit důvěru v blížící se zvýšení sazeb, což by zčásti vysvětlovalo dnešní pokles dolaru. vyhlídky největší světové ekonomiky jsou přitom všeobecně dobré.

Obchodníci na devizových trzích dnes šanci na prosincové zvýšení sazeb odhadovali podle údajů burzovní společnosti CME Group na 72 procent. Před zveřejněním říjnového zápisu to bylo 68 procent.

Podle analytika Nicka Sgouropoulose ze společnosti Barclays ale dolar zřejmě opět zpevní. Možné zvýšení sazeb se totiž do kurzu promítlo odhadem jen asi z 60 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK