Ceny ropy klesají, díky dolaru a benzinu jsou však ztráty nižší

19.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají, počáteční hluboké ztráty ale pomohl zmírnit slabší dolar a také vyšší ceny benzinu. Severomořská ropa Brent byla krátce před 20:00 SEČ již v kladných číslech a přidávala 0,2 procenta na zhruba 44,20 USD. Během dne se přitom propadla až na 43,70 USD za barel.

Ve ztrátách nicméně setrvávala americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI), která se během dne znovu propadla pod hranici 40 dolarů za barel, kam se poprvé od srpna dostala již ve středu. Později ale ztráty zmírnila na 0,5 procenta a nacházela se kolem 40,55 USD.

Počáteční výrazné ztráty Brentu pomohl zmírnit pokles kurzu dolaru, který se vůči koši šesti hlavních světových měn dostal na týdenní minimum. Slabší dolar snižuje ceny ropy i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což podporuje poptávku. Brentu ale podle analytika Scotta Sheltona ze společnosti ICAP pomohly také ceny benzinu.

Cena nejbližšího termínového kontraktu na benzin stoupla o více než procento po zprávě, že se odkládá opětovné zprovoznění jednotky na výrobu benzinu v rafinerii společnosti Irving Oil na východě Kanady.

Za celý minulý týden se ceny ropy snížily o zhruba osm procent, což byl nejvýraznější týdenní pokles za posledních osm měsíců. Trh srážely mimo jiné údaje o pokračujícím růstu zásob ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 44,21 44,14 New York - Nymex WTI prosinec 40,56 40,75

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK