E15: ČD Cargo vydá dluhopisy za miliardu, splatí starší dluhopisy

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Státní nákladní dopravce ČD Cargo vydá do konce roku dluhopisy v hodnotě jedné miliardy korun. Uvedl to dnes deník E15 na základě vyjádření mluvčího Českých drah Radka Joklíka. ČD Cargo splatí novou emisí starší dluhopisy, takže se zadluženost firmy podle mluvčího nezmění. Českým drahám v pololetí klesl zisk, a to hlavně kvůli poklesu právě v nákladní dopravě, provozované dceřinou ČD Cargo.

Joklík řekl E15, že ČD Cargo je v dobré ekonomické kondici. \"Finanční trhy jsou připraveny jeho dluhopisy přijmout,\" uvedl. Firma chce podle deníku novou emisí především splatit dluhopisy z roku 2011 ve stejné hodnotě, které vyprší letos. Cargo dosud vydalo tři emise v hodnotě 2,5 miliardy. Manažerem nové emise bude UniCredit Bank.

K vydání dluhopisů sáhl dopravce podle E15 také kvůli zahraniční expanzi. ČD Cargo plánuje třeba nákup lokomotiv schopných jezdit na tratích v Rakousku a Německu s odlišnými napájecími soustavami. Ředitel údržby a oprav ČD Cargo Zdeněk Štěpánek řekl deníku, že skončila doba modernizací starších vozů, a nyní bude firma nakupovat nové vozy.

Skupina České dráhy měla v pololetí čistý zisk 102 milionů korun, meziročně o 56 milionů korun méně. Pokles je způsoben především nákladní dopravou, kde klesly tržby meziročně o 422 milionů korun na zhruba 5,9 miliardy. Důvodem byla podle vedení drah mimo jiné mírná zima, během které elektrárny nepoptávaly takový objem uhlí, jako v předchozích letech. V osobní dopravě se naopak drahám dařilo.

ČD Cargo je dceřinou společností Českých drah. Největší tuzemský železniční nákladní dopravce provozuje asi 650 lokomotiv a ročně přepraví 78 milionů tun nákladu. Stáří vozového parku dopravce se blíží 30 letům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK