Americké akcie ve čtvrtek nepatrně oslabily

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. listopadu (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek nepatrně oslabily. Pokles firem působících ve zdravotnickém sektoru byl z velké části kompenzován růstem výrobce čipů Intel a dalších technologických společností.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si odepsal 0,02 procenta a uzavřel na 17.732,75 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,11 procenta na 2081,24 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,03 procenta na 5073,64 bodu.

Akcie zdravotní pojišťovny UnitedHealth oslabily téměř o šest procent poté, co firma snížila odhad letošního zisku. Klesaly rovněž akcie největšího amerického maloobchodního prodejce elektroniky Best Buy, jehož čtvrtletní výsledky zaostaly za očekáváním analytiků.

Cena akcií společnosti Intel však stoupla o více než tři procenta díky zvýšení roční dividendy. Vzhůru zamířily rovněž akcie technologické firmy Apple. Úspěšný vstup na newyorskou burzu zažila společnost Square, která nabízí zpracování plateb přes mobilní zařízení. Její akcie uzavřely první den obchodování s nárůstem o 45 procent.

Na devizovém trhu dolar ve čtvrtek oslaboval, protože investoři vybírali zisky, které jim přinesl předchozí růst americké měny. Stálo za tím očekávání, že americká centrální banka (Fed) příští měsíc přikročí ke zvýšení úrokových sazeb. Euro v závěru čtvrtečního obchodování vykazovalo vůči dolaru nárůst o 0,7 procenta na 1,0733 USD.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK