Kofola vstoupí na burzu 2. prosince, akcie bude do 650 korun

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Obchodování s akciemi nápojářské společnosti Kofola na pražské burze by mělo začít 2. prosince. Cenové rozpětí bude od 500 do 650 korun za akcii. ČTK to sdělil generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic. Primární úpis akcií se uskuteční v Praze, následně Kofola požádá o duální listing akcií ve Varšavě. O žádném dalším trhu společnost neuvažuje.

Nabídka akcií se bude skládat z veřejné nabídky v České republice, Polsku, na Slovensku. Celkově se bude skládat z až 275.000 nově vydaných akcií a až 825.000 existujících akcií nabídnutých k prodeji jedním ze stávajících akcionářů, společností CED Group S.a.r.l., uvedla mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová. Společnost deklarovala, že chce vyplácet na dividendách 30 procent čistého zisku.

Kofola letos své sídlo přestěhovala z Polska do České republiky, do Ostravy. V říjnu oznámila, že společnost Kofola ČeskoSlovensko navýší svůj základní kapitál ze současných dvou milionů korun na 2,2 miliardy korun. Má se tak stát vydáním 22 milionů nových akcií, přičemž každá bude mít nominální hodnotu 100 korun.

Skupině Kofola letos vzrostl za tři čtvrtletí prodej meziročně o 16,3 procenta na 5,56 miliardy korun. Jde o nejlepší výsledek skupiny. Ta má osm výrobních závodů, působí v Polsku, ČR, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. Zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba 700 v Česku. K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Chito, Top Topic nebo Citro Cola.

Většinovým vlastníkem Kofoly je společnost KSM Investment, která patří rodině Samarasů, jež značku Kofola po roce 1990 oživila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK