Pošta nabídla odborům růst mezd o 5,6 procenta

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Vedení České pošty navrhlo odborům zvýšení mezd od dubna příštího roku v průměru o 5,6 procenta. Některé profese si mají polepšit o téměř sedm procent. ČTK to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Odbory se k návrhu vyjádří po dnešním jednání. Loni byla průměrná mzda na poště 21.523 Kč měsíčně.

Navýšení má podle Vitíka vycházet z reálných ekonomických možností podniku a zajistit konkurenceschopné mzdové ohodnocení. \"Mzdy u některých profesí, které jsou ve srovnání s trhem podhodnocené a je třeba je podpořit tak, aby Česká pošta mohla vykonávat své služby v požadované kvalitě, mají být navýšeny ještě více, a to až do úrovně necelých sedmi procent,\" uvedl.

Během předešlých jednání jedna z odborových organizací, SOS - 21, blokovala jednání jednostrannými požadavky na nereálné navýšení mezd úzké skupině vybraných zaměstnanců České pošty v Brně a v Olomouci.

Pošta zaměstnává zhruba 32.000 lidí. Mzdy se na poště zvyšovaly letos v dubnu o 3,85 procenta. Loni uzavřená kolektivní smlouva na příští čtyři roky zároveň zajišťuje i některé dosavadní výhody, jako jsou kratší týdenní pracovní doba a delší dovolená.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK