Slovenský parlament schválil státní rozpočet, schodek má klesnout

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. listopadu (ČTK) - Slovenský parlament dnes schválil návrh státního rozpočtu na příští rok, který předpokládá snížení schodku veřejných financí pod dvě procenta výkonu ekonomiky z letos původně očekávaných 2,49 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Opozice i ekonomové upozornili na rizika, kvůli kterým skutečný schodek v roce 2016 může být vyšší.

Veřejný schodek Slovenska by měl v příštím roce podle schválené předlohy dosáhnout 1,93 procenta HDP. Na letošní rok jednobarevná vláda sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica původně počítala s deficitem 2,49 procenta výkonu ekonomiky, podle posledního odhadu ministerstva financí schodek dosáhne až 2,74 procenta HDP. Důvodem je zejména změna metodiky a vyšší výdaje například samosprávy nebo v sektoru zdravotnictví.

Deficit samotného státního rozpočtu má v roce 2016 oproti plánu na letošní rok klesnout o třetinu na 1,97 miliardy eur (53 miliard Kč). S menším rozpočtem by měla hospodařit například ministerstva životního prostředí, školství a zemědělství, což prý souvisí s očekávaným nižším čerpáním peněz z evropských fondů v souvislosti s přechodem na nový rozpočtový rámec EU.

Opozice během dvoudenní rozpravy k návrhu rozpočtu upozornila na rizika předlohy a obvinila vládu, že nevyužívá příznivý ekonomický vývoj k razantnějšímu ozdravení veřejných financí.

Také slovenská Rada pro rozpočtovou odpovědnost, což je nezávislý orgán k hodnocení vývoje hospodaření státu, dala najevo obavy ohledně nedodržení rozpočtových cílů vlády na příští rok. Rizika v podobě například údajného nadhodnocení nedaňových příjmů státu či nízké úrovně výdajů ve zdravotnictví a v samosprávě, aniž byla vysvětlena úsporná opatření, by podle rady mohla vyústit ve zvýšení deficitu veřejných financí až na 2,7 procenta HDP. Pomalejší tempo snižování veřejného schodku Slovenska očekává také Evropská komise, která dříve v tomto týdnu ale uvedla, že národní představy o rozpočtu na příští rok jsou v případě Slovenska v souladu s požadavky Paktu stability a růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK