Nezaměstnanost na Slovensku klesla na více než šestileté minimum

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. listopadu (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v říjnu klesla na 10,98 procenta z 11,38 procenta v září a dosáhla tak nejnižší úrovně od dubna 2009. Vyplývá to z dnešní zprávy slovenského ústředí práce, které v zemi zastřešuje pracovní úřady.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, se v říjnu na Slovensku snížil na 296.270 osob z více než 307.000 lidí v září. Meziročně ubylo v zemi téměř 37.000 nezaměstnaných.

Vysoký počet nezaměstnaných byl po propuknutí globální ekonomické krize jedním z největších hospodářských problémů Slovenska. Ještě na začátku roku 2013 míra nezaměstnanosti dosahovala téměř 15 procent. Ke zlepšení situace na trhu práce došlo podle odborníků díky zrychlování tempa ekonomického růstu, státním dotačním programům na podporu zaměstnávání vybraných skupin obyvatelstva a také po změně metodiky vykazování nezaměstnanosti.

Navzdory postupnému zlepšování situace na slovenském trhu práce je nezaměstnanost na Slovensku dlouhodobě vyšší než v EU, kde míra v září dosáhla šestiletého minima 9,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK