Odborový svaz dopravy v pondělí vyhlásí stávkovou pohotovost

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Dopravní odboráři vyhlásí v pondělí stávkovou pohotovost. Chtějí tak podpořit požadavky řidičů linkových autobusů, kteří prostřednictvím několika regionálních protestů požadují zvýšení platů. O vyhlášení stávkové pohotovosti rozhodlo předsednictvo Odborového svazu dopravy (OSD), řekl dnes ČTK předseda svazu Luboš Pomajbík. Podrobnosti k protestu chtějí odboráři oznámit na tiskové konferenci v pondělí 23. listopadu.

Vlnu protestů řidičů zahájila takzvaná jablonecká výzva, kterou chtěli odboráři z Jablonce nad Nisou a Liberce poukázat na nízké platy řidičů autobusů na linkách objednaných krajem. Reflexní vesty na podporu jejich požadavků poté oblékly tisíce šoférů po celé zemi, posledním z řady protestů bylo středeční vystoupení řidičů v linkové dopravě ve Zlínském kraji.

\"Týká se to jablonecké výzvy i chrudimské výzvy i zlínské výzvy a řady dalších,\" uvedl k chystanému protestu OSD Pomajbík. Zatímco předchozí vyhlášení stávkové pohotovosti například v Libereckém nebo Ústeckém kraji byla lokálního charakteru, protest, který OSD plánuje v pondělí oficiálně vyhlásit, se bude týkat všech centrál sdružených v OSD.

Odbory se protesty snaží prosadit vytvoření pracovní skupiny ve spolupráci s kraji a vládou, která by vypracovala jednotnou metodiku, podle níž by pak kraje vypisovaly soutěže na veřejnou autobusovou dopravu. V tendrech by pak mělo být jednou ze zásadních podmínek dodržování minimální mzdy pro řidiče. Odboráři požadují, aby přímo v zadání zakázek byla zakotvena nejnižší mzda řidičů v podobě 1,75násobku minimální mzdy. Odpovídá to 100 korunám na hodinu. Nárok řidičů na takové podmínky přímo v zadáních veřejných zakázek nedávno podpořil i premiér Bohuslav Sobotka.

Odborový svaz dopravy v současné podobě vznikl počátkem roku 1990. Sdružuje jako členy především zaměstnance firem, které provozují autobusovou, nákladní, mezinárodní kamionovou, leteckou a vodní dopravu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK