Vláda schválila zakázku na úpravu systému STK za 16 milionů Kč.

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Vláda dnes schválila zakázku ministerstva dopravy na doplnění stávajícího elektronického dohledového systému ve stanicích technické kontroly (STK) o systém ukládání obrazových záznamů kontrolovaných vozidel. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

S tímto prvkem počítá od nového roku novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Zakázku na rozšíření stávajícího elektronického systému plánuje ministerstvo zadat bez výběrového řízení stávajícímu provozovateli, společnosti AutoCont CZ za 16,2 milionu korun.

\"Společnost je držitelem autorských práv k původnímu systému. Je proto vyloučeno, aby podporu a rozvoj systému v souladu s legislativními změnami a uživatelskými požadavky bezpečnostních složek státu a ministerstva dopravy poskytoval jiný dodavatel,\" uvedl v materiálu pro jednání vlády úřad. Cena zakázky nicméně podle ministerstva vychází ze znaleckého posudku, který si úřad nechal vypracovat.

Pořizování obrazového záběru kontrolovaných vozidel spolu s označením data, kdy byla tato vozidla kontrolována, má podle ministerstva dopravy omezit podvody, kdy potvrzení o kontrole získávají i vozidla, která na ní fakticky nebyla. V současnosti pořizování obrazového záznamu není povinné. Kromě fotografií vozidla včetně tzv. vin kódu je novinkou i zaznamenávání stavu tachometru. To má zabránit častým podvodům s přetáčením tachometru. Kromě ministerstva dopravy využívá databázi záznamů rovněž policie a obce s rozšířenou působností, kam jednotlivá vozidla místně přísluší.

Stávající zakázka na provoz systému je omezená na dva roky. Do budoucna totiž ministerstvo dopravy plánuje Centralizovaný informační systém stanic technické kontroly spravovat samo. \"Chceme aby stát v budoucnu měl plnou kontrolu nad tímto systémem a nebyl už v postavení, do kterého nás dostávají smlouvy zděděné z minulosti,“ dodal mluvčí úřadu Tomáš Neřold. Součástí této zakázky jsou i autorská práva k původní aplikaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK