Vláda odsouhlasila národní zemědělské dotační programy

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Vláda schválila národní dotační programy pro zemědělce na příští rok. Proti schválenému návrhu pro letošek vzrostou o 680 milionů na 2,25 mld Kč, informovalo dnes tiskové oddělení ministerstva zemědělství. Národní programy představují jen velmi malou část celkových agrárních podpor, většina peněz jde z rozpočtu Evropské unie. V průběhu roku pak proti původnímu návrhu ještě rostou.

Největší část národních dotací v posledních letech směřuje na takzvaný nákazový fond pro chovatele hospodářských zvířat, v příštím roce by mělo jít o 1,1 miliardy korun. Na letošní rok původně ministerstvo počítalo s 600 miliony korun, nakonec jej ale zvýšilo na 1,1 miliardy. V rámci národních programů jsou podporování například i zpracovatelé, včelaři či ovocnáři. Národní dotace směřují také k rybníkářům nebo do státních hřebčínů. V závěru roku vždy rovněž bývají do programů přesouvány nevyčerpané prostředky z některých jiných programů. Letos tak nakonec v národních programech bylo 2,18 miliardy korun.

Ministerstvo poprvé připravilo program na obnovu kulturních památek na venkov, na které poputuje ze státního rozpočtu 40 milionů korun. Dalších 200 milionů přidá ze svých úspor.

Novým titulem bude i vyplácení peněz pro rybáře za škody, které jim působí kormoráni.

Českému zemědělství se loni dařilo. Zemědělci vydělali meziročně skoro o 40 procent více, zisk se zvýšil na 23,2 miliardy korun. Výsledek byl nejlepší od roku 1998, odkdy je v Česku statisticky sledován. Na rekordním zisku se podílela hlavně mimořádně dobrá úroda, příznivý vývoj výkupních cen u živočišných komodit a nárůst dotací.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) loni vyplatil v rámci Společné zemědělské politiky (SZP) na dotacích 37,6 miliardy korun. Největší část dotací představovaly přímé platby, které činily 24,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK