Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,3 pct na 994 bodů

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX proti minulému pátku stoupl o 1,3 procenta na 993,9 bodu. Nejvíce klesající akcií byla těžební firma NWR. Naopak nejvíce rostla mediální společnost CME. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie klesly o 0,7 procenta.

\"Na začátku týdne jsme na světových trzích viděli nervozitu po teroristických útocích. Nicméně pak indexy posilovaly. S&P přidal 3,5 procenta, když korigoval propad v předchozím týdnu,\" komentoval vývoj na trzích analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Nejvíce si v tomto týdnu polepšily akcie CME, které přidaly deset procent na 54,6 Kč. Jeden z jejích velkých akcionářů zvýšil podíl a vyzval představenstvo k refinancování dluhu. VIG se umístil na druhém místě s růstem o 4,4 procenta na 804 korun. Firma tak koriguje velký letní propad.

Po horších výsledcích a odlivu hotovosti spadlo NWR o 16,7 procenta na 0,15 Kč. Beze zpráv mírně oslabil Unipetrol o 2,4 procenta na 147,4 Kč a Fortuna (-1,6 procenta na 85,2 Kč).

Příští týden bude chudý na významná makroekonomická data či zasedání centrálních bank. V centru pozornosti bude zřejmě nadále reakce na teroristické útoky v Paříži (možné rozšíření ofenzívy Ruska, Francie a USA na Blízkém východě), a také velmi rozkolísané ceny komodit. \"Domníváme se, že po korekci propadu z minulého týdne nebudou mít akciové trhy jednoznačný směr,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK