Bulharský telekom Vivacom získal od ruské VTB podnikatel Rusev

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 20. listopadu (ČTK) - Kontrolu nad předním bulharským telekomunikačním operátorem Vivacom získal bulharský podnikatel Spas Rusev. Za 330 milionů eur (8,9 miliardy Kč) ji ve čtvrteční aukci koupil od ruské společnosti VTB Capital, investiční divize druhé největší ruské banky VTB. Sdělila to dnes bulharská média. VTB aukci i cenu potvrdila, jméno kupce ale hodlá zveřejnit až po uzavření dohody.

Bulharský realitní investor žijící v Londýně v aukci soupeřil s řeckou skupinou Olympia Group, která se v tom spojila s hedgeovým fondem Third Point. Olympia Group podle agentury Reuters uvedla, že bude výsledek aukce respektovat. Pokud ale bude uznán neplatným, hodlá o Vivacom dál usilovat. Transakce potřebuje souhlas bulharských úřadů a Evropské komise.

Kupec Vivacomu převezme i dluh firmy v objemu 400 milionů eur. To znamená, že celková cena za firmu činí 730 milionů eur, uvedl šéf bulharské pobočky VTB Capital Milen Velčev.

VTB Capital uspořádala prodej Vivacomu poté, co jeho holdingová společnost InterV nesplatila ruské firmě půjčku 150 milionů eur. VTB, která měla sama na Vivacomu 33 procent, následně sdělila, že má právo disponovat 43 procenty akcií Vivacomu ve vlastnictví InterV; tyto akcie byly podle VTB zástavou za její úvěr.

Prodej Vivacomu souvisí s loňským pádem čtvrté největší bulharské banky Corpbank, jejíž většinový vlastník Cvetan Vasilev ovládal přes holding InterV 43 procent telekomunikační společnosti. Ruský podnikatel Dmitrij Kosarev ale tento týden uvedl, že Vasilevův podíl koupila jeho firma Empreno Ventures, a dodal, že hodlá aukci Vivacomu napadnout.

Vasilev, který po krachu Corpbank uprchl do Srbska před obviněním ze zpronevěry, na své webové stránce sdělil, že své akcie Vivacomu prodal skutečně Kosarevovi. Obvinil \"politickou mafii\" v Bulharsku ze snahy uchvátit jeho majetek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK