Americké akcie zpevňují, vzhůru je táhne zejména emise Nike

20.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. listopadu (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně zpevňují a jejich širší index míří k nejlepšímu týdennímu výkonu za poslední rok. Trh podpořily hlavně akcie společnosti Nike, která oznámila mnohamiliardový odkup vlastních akcií a zvýšení dividendy.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) získával Dow Jonesův index 0,6 procenta a pohyboval se kolem 17.835 bodů. Širší index S&P 500 si připisoval 0,4 procenta na 2090 bodů a index trhu Nasdaq se nacházel kolem 5100 bodů s nárůstem o 0,5 procenta.

Akcie Nike přidávaly téměř pět procent a přispěly nejvíce k růstu indexů Dow Jones a S&P 500. Firma oznámila, že odkoupí své akcie za 12 miliard dolarů a rozdělí jednu akcii na dvě, čímž sníží nominální hodnotu akcie na polovinu.

Z jednotlivých sektorů se nejvíce dařilo akciím firem z oblasti zdravotnictví. Akcie farmaceutické společnosti Allergan přidávaly více než tři procenta po zprávách, že loňské zpřísnění pravidel pro přemisťování firemních sídel kvůli daním zřejmě americký koncern Pfizer neodvrátí od nabídky na převzetí této firmy se sídlem v Dublinu.

Wall Street po posledních vyjádřeních centrální banky (Fed) očekává, že příští měsíc se v USA začnou zvyšovat úrokové sazby. Fed nechal v říjnu základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu, na němž je od finanční krize, naznačil ale, že by úroky mohl zvýšit na příštím zasedání, což je v polovině prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK