Ceny ropy mírně stouply, Rijád slíbil pracovat na stabilizaci cen

23.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes vzrostly a americká lehká ropa WTI oživila z pátečního tříměsíčního minima. Ropný trh povzbudila Saúdská Arábie, která slíbila, že bude spolupracovat na dosažení cenové stability.

Cena severomořské ropy Brent vzrostla kolem 17:30 SEČ o 1,5 procenta na 45,30 dolaru za barel. WTI v lednovém termínovém kontraktu posílila o necelé procento na 42,30 USD. V pátek končící prosincový kontrakt WTI sestoupil na 38,99 USD, nejníže od 27. srpna.

Ceny ropy i dalších komodit zahájily dnes propadem. Srážel je silný kurz dolaru, který investory v jiných měnách odrazoval od nákupů komodit obchodovaných v americké měně.

Vláda Saúdské Arábie uvedla, že nadále hodlá s ostatními producenty a vývozci spolupracovat na stabilizaci cen. Ujištění Rijádu posílilo cenu Brentu o více než jeden dolar, později ale ropa zisky ztratila a kolísala oběma směry.

\"Nikdo doopravdy nevěří, že se Saúdská Arábie podvolí tlaku (na omezení produkce),\" řekl agentuře Reuters analytik německé Commerzbank Carsten Fritsch. \"Tím by vzdali všechno své dosavadní úsilí a jejich oběti by nebyly k ničemu,\" dodal.

Ceny ropy se za poslední rok a půl propadly o více než polovinu. Jejich pokles se zrychlil poté, co se ropný kartel OPEC pod vedením Rijádu loni v listopadu rozhodl zachovat produkci beze změny, aby ubral podíl na trhu producentům s vyššími náklady.

Velké hedgeové fondy zvýšily sázky na další pokles cen ropy, uvedla americká Komise pro termínové obchodování s komoditami. Spekulanti nyní drží největší objem pozic, v nichž sázejí na pokles, od roku 2009.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 45,30 44,66 New York - Nymex WTI leden 42,30 41,90

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK