Letiště posílí ochranku, od ledna má hlídat i nákladní prostory

23.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Pražské letiště hledá desítky bezpečnostních pracovníků. Důvodem je zpřísnění ochrany letiště podle Národního bezpečnostního plánu, který začne od ledna platit a podle kterého budou muset letištní prostory nákladní zóny na místo soukromé ochranky hlídat pracovníci letiště, podobně jako v terminálech při odbavení cestujících. ČTK to řekla mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Na změnu bezpečnostního režimu dnes upozornil server Novinky.cz.

 

Kvůli novým bezpečnostním požadavkům už letiště spustilo náborovou kampaň, uvedla Janoušková s tím, že tito noví zaměstnanci budou přicházet postupně. Nábor bude pokračovat i napřesrok, kdy by se řady zaměstnanců letiště měly rozšířit o dalších 130 zaměstnanců převážně z řad bezpečnostních pracovníků.

Při letech mimo bezvízový prostor EU kontroluje doklady cestujících nejprve cizinecká policie. Fyzickou bezpečnostní kontrolu pak provádí zaměstnanci letiště z útvaru bezpečnostní kontroly, uvedla Janoušková. Na terminálu 2, který je určen jen pro lety do schengenského prostoru, kontrola cestovních pasů odpadá.

Podobné to bude v případě nákladních zásilek. Od nového roku tak budou za stav, kdy se prostřednictvím cargo zásilek nedostanou do prostoru letiště zakázané předměty, například zbraně nebo výbušniny, zodpovídat rovněž zaměstnanci letiště.

cfr mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK