Akcie v USA zpevňují, pomáhá sektor energetiky a materiálů

23.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. listopadu (ČTK) - Americké akcie na začátku týdne mírně zpevňují. V první polovině obchodování trh táhly vzhůru především akcie výrobců materiálů, energetických firem a některých maloobchodních řetězců. Před čtvrtečním Dnem díkůvzdání v USA je ale obchodování nevýrazné.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) získával Dow Jonesův index 0,1 procenta a pohyboval se kolem 17.837 bodů. Širší index S&P 500 si připisoval 0,3 procenta na 2094 bodů a index trhu Nasdaq se nacházel kolem 5118 bodů s nárůstem o 0,3 procenta.

Akcie farmaceutické společnosti Pfizer dopoledne ztrácely zhruba dvě procenta poté, co se firma dohodla na převzetí konkurenta Allergan. Je to vůbec největší taková transakce v oblasti zdravotní péče, jejímž výsledkem má být vznik největšího výrobce léků na světě. Analytici ale poukazují na složitost celého obchodu a na údajně nízké výhody plynoucí z jejich spojení. Otazníky prý panují i nad postojem regulátorů. Akcie Allerganu po oznámení akvizice spadly také o dvě procenta a společně s akciemi Pfizeru nejvíce táhly dolů širší index S&P 500.

Vzhůru zamířily akcie v sektoru energetiky. Světové ceny ropy oživily z dosavadních minim poté, co se Saúdská Arábie spolu s dalšími producenty ropy dohodla na spolupráci s cílem stabilizovat ceny této suroviny.

Vzhůru zamířily i akcie producentů materiálů. Akcie hliníkárenského kolosu Alcoa stouply o více než pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK