Dolar díky nadějím na růst sazeb stoupl na maximum za osm měsíců

23.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. listopadu (ČTK) - Dolar dnes vůči koši šesti měn stoupl na nejvyšší hodnotu za osm měsíců. K růstu mu pomohlo víkendové vyjádření šéfa Federální rezervní banky v San Francisku, které posílilo šance na prosincové zvýšení úrokových sazeb v USA.

Euro vůči dolaru kleslo kolem 17:45 SEČ až pod hranici 1,06 USD, a dostalo se tak na novou nejnižší hodnotu za sedm měsíců. Dolarový index, který měří výkon amerického dolaru ke koši šesti předních zahraničních měn, vykazoval nárůst o 0,4 procenta na 100,00 bodu. Dostal se tak na nejvyšší hodnotu za osm měsíců a pohyboval se nedaleko dosavadního letošního maxima 100,39 bodu.

Šéf Federální rezervní banky v San Francisku John Williams v sobotu poukázal na \"silný důvod\" ve prospěch prosincového zvýšení úrokových sazeb Fedem. Jeho vyjádření tak zastínilo i dnešní nečekaně slabší údaje z amerického trhu s bydlením a ze zpracovatelského sektoru. Podle nich se prodej starších domů v USA v říjnu snížil meziročně o 3,4 procenta a aktivita ve zpracovatelském sektoru zvolnila na nejnižší úroveň za poslední rok. Oba průzkumy ale nadále poukazují na dlouhodobou stabilitu největší světové ekonomiky.

Trhy nyní většinou předpokládají, že americký Fed příští měsíc zvýší úrokové sazby ze současných rekordních minim. Tato očekávání pomáhají americkému dolaru k růstu. Evropská centrální banka (ECB) se naopak na svém prosincovém zasedání zřejmě vydá opačným směrem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK