Důvěra v českou ekonomiku v listopadu stoupla na 11,1 bodu

24.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Důvěra v českou ekonomiku se v listopadu zvýšila o 1,1 bodu na 11,1 bodu. Vrátila se tak na červencovou úroveň. Optimismus vzrostl více mezi podnikateli, u spotřebitelů se důvěra zvýšila mírněji. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. V meziročním srovnání důvěra také stoupla.

Statistici v průzkumu zjišťují, jak podnikatelé a spotřebitelé odhadují budoucí vývoj své ekonomické situace. Rozdíl mezi pozitivním a záporným hodnocením v procentech je takzvané konjunkturální saldo. U podnikatelů ze říjnové hodnoty 11,9 bodu stouplo v listopadu na 13,1 bodu. V případě spotřebitelů se ukazatel zvýšil z 2,5 bodu na tři body.

Z jednotlivých podnikatelských oblastí stoupla důvěra především ve stavebnictví, v obchodě a ve vybraných odvětvích služeb, v průmyslu se zvýšila mírně. Ve stavebnictví nicméně ukazatel důvěry nadále zůstává v záporných hodnotách.

Před rokem činil souhrnný indikátor důvěry 10,1 bodu, což je o jeden bod níže než nyní. Důvěra podnikatelů proti loňskému listopadu stoupla o 0,8 bodu a u spotřebitelů, u kterých byl loni indikátor důvěry 1,3 body, se zvýšila o 1,7 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK