Liberecký kraj počítá v příštím roce s investicemi za miliardu

24.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 24. listopadu (ČTK) - Liberecký kraj plánuje v příštím roce investice za více než miliardu korun, což je zhruba o polovinu méně než letos. Rozpočet, který dnes schválili krajští zastupitelé, je připraven jako přebytkový. Počítá s příjmy 2,61 miliardy korun, výdaje budou téměř o 97 milionů korun nižší. Přebytek je určen na úhradu splátek úvěrů, které si v minulosti kraj vzal na rekonstrukce silnic a mostů. Žádné další zadlužování v plánu není, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Kraj v příštím roce počítá s růstem daňových příjmů v souvislosti s růstem české ekonomiky, ale také v souvislosti s plánovaným zvýšením podílu krajů na výnosech daně z přidané hodnoty ze současných 7,86 procenta na 8,92. \"Do rozpočtu Libereckého kraje by to mělo přinést navíc 160 milionů korun,\" řekl Pieter. I díky tomu by mělo být víc peněz na zimní údržbu silnic, polepšit by si měla záchranná služba i zaměstnanci krajského úřadu, jejichž mzdy by mohly stoupnout zhruba o šest procent.

K největším plánovaným investicím patří připravovaná rekonstrukce bývalé budovy VÚTS v sousedství krajského úřadu na Evropský dům za 95 milionů korun. \"Dalších 50 milionů korun je v rozpočtu na připravovanou modernizaci Krajské nemocnice Liberec,\" doplnil náměstek. Víc peněz by mělo jít do zimní a letní údržby silnic. Zatímco v letošním roce měla krajská správa silnic na údržbu 226 milionů korun, příští rok dostane 250 milionů, z toho 120 je určeno na zimní údržbu. Dalších 87 milionů korun půjde do velkoplošných oprav krajských komunikací.

Pro letošní rok připravil Liberecký kraj rozpočet s příjmy a výdaji 2,366 miliardy korun. Nakonec ale podle předběžných informací dosáhne rekordních 8,36 miliardy korun. Je to díky dotacím pro školství a sociální služby a především díky státním a evropským dotacím. Ty byly určeny zejména na investiční akce, které v letošním roce spotřebovaly více než pětinu rozpočtu Libereckého kraje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK