Americké banky ve třetím čtvrtletí vydělaly přes bilion Kč

24.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. listopadu (ČTK) - Americké banky a spořitelny v letošním třetím čtvrtletí zvýšily souhrnný zisk meziročně o pět procent na 40,4 miliardy dolarů (více než bilion korun). Uvedla to dnes Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Dodala, že počet bank, které se potýkají s problémy, klesl proti předchozím třem měsícům o 25 na 203. To představuje nejnižší úroveň za téměř sedm let.

Za růstem zisků stály především nižší náklady na právní spory. Nárůst zisku podle FDIC zaznamenalo téměř 60 procent z 6270 sledovaných finančních společností. Podíl bank, kterým se nepodařilo vykázat zisk, činil pouze pět procent. To představuje nejnižší úroveň za více než desetiletí.

\"Většina ukazatelů výkonnosti bank se dál zlepšovala. Zisky meziročně stouply, objem úvěrů se zvýšil, kvalita aktiv se zlepšila, počet problémových bank klesl a pouze jedna finanční instituce zkrachovala,\" uvedl předseda FDIC Martin Gruenberg. Upozornil nicméně na známky rostoucích úrokových a úvěrových rizik, kterým by banky podle něj měly zavčas věnovat pozornost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK