Reforma DPH v EU je podle slovenského ministra nevyhnutelná

26.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Reforma systému daně z přidané hodnoty (DPH) je na úrovni Evropské unie nevyhnutelná. Na tiskové konferenci po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem to uvedl slovenský ministr financí Peter Kažimír. Výběr DPH je v EU podle něj nedostatečný a stávající legislativa vytváří prostor pro velké daňové úniky. Situaci by například zlepšilo uvolnění pravidel při určování přenesené daňové povinnosti u DPH.

ČR i Slovensko přitom delší dobu prosazují, aby státy mohly samostatně určovat, jaké zboží a služby budou podléhat přenesené daňové povinnosti. Země to považují za jeden z důležitých nástrojů proti daňovým únikům. DPH ale patří v unii mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni. EK navíc nedávno žádost ČR, Slovenska a dalších zemí o rozšíření tohoto opatření zamítla.

\"Je naší povinností dostat ty peníze do státních rozpočtů. Slovensko v době svého předsednictví bude nápomocné v prosazení tohoto tématu,\" uvedl Kažimír. Slovensko by se mělo stát předsednickou zemí EU od července příštího roku.

Babiš dnes uvedl, že se objevili u daňových úniků s DPH problémy ohledně dovozu masa, elektřiny a plynu. \"Musíme nadále přesvědčovat Evropskou komisi ohledně reverse charge. Od července bude Slovensko předsednickou zemí, tak doufejme, že budeme úspěšnější,\" uvedl.

Naposledy se rozšířila přenesená daňová povinnost v ČR v červenci a září, a to o vybrané zemědělské plodiny. Cílem bylo sjednotit režim se Slovenskem tak, aby se zabránilo přesunu daňových podvodů do Česka. Od ledna 2016 bude platit při dodání nemovité věci plátci DPH.

Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH. Opatření se ale netýká koncových drobných spotřebitelů, ale je to opatření na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK