Řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla téměř o procento

27.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 27. listopadu (ČTK) - Pokles řecké ekonomiky byl ve třetím čtvrtletí výraznější, než se původně předpokládalo. Tamní statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt se proti druhému kvartálu snížil o 0,9 procenta. Opravil tak svůj rychlý odhad z poloviny měsíce, podle kterého pokles činil pouze 0,5 procenta.

 

Dnešní revidované údaje navíc ukázaly, že hospodářský růst ve druhém čtvrtletí dosáhl pouze 0,3 procenta. Úřad tento růst již v polovině listopadu opravil na 0,4 procenta z dříve uvedených 0,9 procenta.

Řeckou ekonomiku v létě zasáhly neshody mezi vládou a mezinárodními věřiteli, jejichž důsledkem bylo mimo jiné omezení pohybu kapitálu. Silně zadlužené Řecko se nakonec dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Věřitelé nicméně program podmiňují dalšími reformami a úspornými opatřeními.

Evropská komise začátkem listopadu předpověděla, že řecká ekonomika v celém letošním roce klesne o 1,4 procenta. V příštím roce pak očekává pokles o dalších 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK