Připravte si Přehled o příjmech a výdajích pro OSSZ

17.03.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Odevzdali jste daňové přiznání? Víte, že vám tímto nekončí veškeré povinnosti ke státu? Nepočítáme-li zaplacení daně, pak musíte dále vyplnit, odevzdat a zaplatit zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení.

Téma týdne: Platíme daň z příjmů ...

Během celého týdne vám přinášíme informace ohledně daňového přiznání. Dnes se budeme věnovat formuláři určeném pro správu sociálního zabezpečení.

Jestliže jste vykonávali samostatnou výdělečnou činnost alespoň po část kalendářního roku, jste také povinen  podat příslušné OSSZ „Přehled o příjmech a výdajích OSVČ“. Tento formulář je třeba odevzdat do jednoho měsíce ode dne, ve kterém jste měli dle zákona o daních z příjmů podat daňové přiznání.

Jednotlivá data pro odevzdání se dozvíte v tabulce:

OSVČ Termín odevzdání Přehledu za rok 2004 Poznámky
přiznání si zpracovává sám do 2.5.2005
přiznání zpracovává daňový poradce do 1.8.2005 informaci o skutečnosti, že daňové přiznání zpracovává poradce je třeba doložit do 2.5.2005 příslušnému OSSZ/PSSZ
lhůta pro podání přiznání byla prodloužena příslušným FÚ do jednoho měsíce po uplynutí této lhůty
není povinnen podat daňové přiznání do 1.8.2005

Při dodatečné změně údajů o příjmech nebo výdajích, než bylo uvedeno v Přehledu, je třeba tuto skutečnost ohlásit nejpozději do 8 dnů ode dne, kdy jste se o ní dozvěděli.

Platby

Doplatek pojistného za rok 2004 se musí uhradit nejpozději do osmi dnů po podání Přehledu.

Zálohy na pojistné se pak musí zaplatit vždy v době od prvního dne kalendářního měsíce, na který se platí, do osmého dne následujícího kalendářního měsíce.

Postup

  • formulář pečlivě vyplníte (pomocí "Pokynů k vyplnění", které jsou součástí formuláře)
  • vyplněný formulář odevzdáte na příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ)

Fintrik pro vás

  • Nevíte si s něčím rady? Nevíte, jak formulář vyplnit? Potřebujete poradit? Obraťte se na našeho daňového poradce. Zadejte svůj dotaz na této stránce.
  • Práci vám mohou usnadnit také naše připravené formuláře. Stáhněte si formulář pro OSSZ ve verzi Excel, který vám sám vypočítá výši vašich odvodů pro správu sociálního zabezpečení.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky