Růst ekonomiky byl ve 3. čtvrtletí nižší než odhady ČNB

27.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Vývoj tuzemské ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí byl proti odhadům České národní banky nižší o 0,3 procentního bodu v meziročním vyjádření a o 0,1 procentního bodu v mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle dnešních zpřesněných údajů Českého statistického úřadu stoupl meziročně o 4,5 procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta.

Odchylka meziročního růstu HDP ve třetím čtvrtletí od prognózy ČNB byla způsobena pomalejším než odhadovaným růstem spotřeby domácností. Mírně nižší byl i meziroční růst celkových investic. Naopak rychleji proti odhadům ČNB rostla spotřeba vlády a vývoz i dovoz.

\"V souhrnu lze konstatovat, že v souladu s očekáváním ČNB pokračoval robustní růst české ekonomiky i během letošního léta,\" uvedl Holub.

Podle prognózy ČNB domácí ekonomika v letošním roce stoupne o 4,7 procenta. Za růstem bude zrychlující se zahraniční poptávka, nízké ceny komodit, nadále uvolněné domácí měnové podmínky a zvýšení vládních investic financovaných zejména z fondů EU. V příštím roce růst ekonomiky zpomalí podle ČNB lehce pod tři procenta vlivem poklesu vládních investic a odeznění vlivu nárůstu zásob z letošního roku i propadu cen ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK