Ceny elektřiny a plynu pro slovenské domácnosti klesnou

30.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 30. listopadu (ČTK) - Elektrická energie a zemní plyn pro domácnosti na Slovensku příští rok zlevní, ceny dodávek tepla a pitné vody se nezmění. Oznámil to dnes slovenský energetický regulační úřad ÚRSO, podle kterého by domácnosti na účtech za energie měly ušetřit až několik desítek eur ročně.

Maximální regulovaná cena za elektřinu domácnostem na Slovensku klesne od ledna o 1,02 procenta. \"Pokles není výsledkem konkurence na trhu, ačkoliv počet alternativních dodavatelů je dostatečný. Pokles cen je výsledkem postupu úřadu, protože regulované subjekty nenabídly odběratelům nižší ceny, ačkoliv ceny na trhu klesají,\" řekl novinářům šéf Úřadu pro regulaci síťových odvětví Jozef Holjenčík. Rodiny, které mají nízkou spotřebu elektřiny, ušetří asi tři eura (81 korun) ročně, domácnosti s elektrickým topením v průměru 50 eur.

Zemní plyn, jehož největším dodavatelem na Slovensku jsou státní plynárny SPP, od ledna zlevní v průměru o 3,6 procenta. Domácnosti, které plyn používají na vaření, ohřev vody a topení, podle ÚRSO z důvodu nižších cen zaplatí v příštím roce za plyn o 40 eur méně než letos.

Ceny plynu pro domácnosti na Slovensku letos klesly už dvakrát. Nejprve se v lednu snížily o více než procento, v září pak o další téměř čtyři procenta.

Slovenská levicová vláda premiéra Roberta Fica již dříve oznámila, že domácnostem bude před březnovými parlamentními volbami částečně kompenzovat účty za zemní plyn. Podle dřívějších informací bude mít nárok na vrácení šesti procent z roční platby za plyn na pětimilionovém Slovensku 1,4 milionu domácností, opatření přijde na 47 milionů eur (1,27 miliardy korun).

Ceny energií spolu s potravinami mají na Slovensku značný podíl ve spotřebitelské koši, z něhož se počítá inflace. Země je od konce minulého roku nepřetržitě v deflaci, což znamená, že ceny zboží a služeb v meziročním srovnání klesají.

V Česku podle oznámení Energetického regulačního úřadu zůstane cena elektřiny pro koncové zákazníky v příštím roce zhruba stejná jako letos, u plynu se sníží asi o jedno až dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK