Euro vůči dolaru sestoupilo nejníže od letošního dubna

30.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. listopadu (ČTK) - Dolar se dnes vůči koši ostatních předních měn vyšplhal až na nejvyšší úroveň za osm a půl měsíce. Jednotná evropská měna vůči dolaru sestoupila na 1,0564 USD, nejníže od letošního dubna. Později však část ztrát smazala a prodávala se za 1,0572 USD. Oproti pátku tak vykazovala pokles o 0,15 procenta.

Dolar v současnosti těží z předpokládaného růstu úrokových sazeb ve Spojených státech, euro naopak zůstává pod tlakem kvůli vyhlídkám na další uvolňování měnové politiky v eurozoně. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, během dnešního obchodování vystoupil až na 100,31 bodu.

Evropská centrální banka (ECB) bude o své měnové politice jednat ve čtvrtek. Podle agentury Reuters se předpokládá, že ECB sníží depozitní sazby a rozšíří svůj programu kvantitativního uvolňování měnové politiky, který zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Od americké centrální banky (Fed) se naopak očekává, že příští měsíc zpřísní měnovou politiku zvýšením úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK