Americké akcie klesají kvůli maloobchodním firmám

30.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy dopoledne mírně oslabovaly. Akcie maloobchodních společností zamířily dolů, protože začátek vánoční nákupní sezony ve Spojených státech letos podle prvních zpráv přilákal do obchodů méně zákazníků než v loňském roce.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SEČ) ztrácel Dow Jonesův index 0,4 procenta a pohyboval se kolem 17.731 bodů. Širší index S&P 500 a index technologického trhu Nasdaq Composite vykazovaly pokles ve zhruba stejném rozsahu. S&P 500 se tak nacházel blízko 2082 bodů a Nasdaq činil zhruba 5106 bodů.

Investoři nyní čekají na zprávu o listopadovém vývoji trhu práce ve Spojených státech, kterou v pátek zveřejní vláda. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že americká ekonomika v listopadu vytvořila zhruba 200.000 nových pracovních míst.

Pozornost investorů se soustředí rovněž na centrální banky v USA a eurozóně. Předpokládá se, že Evropská centrální banka (ECB) tento čtvrtek sníží depozitní sazby a rozšíří svůj programu kvantitativního uvolňování měnové politiky, který zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Od americké centrální banky (Fed) se naopak očekává, že v polovině prosince zpřísní měnovou politiku zvýšením úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK